Dit project is ontstaan uit mijn liefde voor fashion. In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met het maken van fashion illustraties. Tijdens een opdracht van de HKU kregen we de ruimte om een eigen project op te starten. Ik vond dit de uitgelezen kans om iets met fashion te gaan doen.
Tijdens een event bij Vollers386 heb ik live fashion illustraties gemaakt van mensen die een nieuw kleding item kochten. Deze illustraties mochten de klanten meenemen. Na dit event heb ik nagedacht over wat er op dit moment nog meer speelt in de fashion wereld.
Fast en Slow Fashion. Twee termen die op dit moment erg veel aandacht krijgen in de fashion wereld. Ik wilde graag de slow fashion kant ontdekken. Dit met de reden dat er dan een tegenstrijd ontstaat in mijn project. Om meer te weten te komen over de slow en fast fashion industrie heb ik een documentaire gekeken. En ben mij gaan inlezen.
Ook ben ik tweedehandskleding gaan kopen en deze gaan op pimpen, zodat ik het zelf zou gaan dragen. Maar wat was ik eigenlijk aan het doen? Ik was voornamelijke decoratief bezig. Wat wil ik eigenlijk zeggen? Nagedacht over wat ik zou kunnen veranderen. Van een oud kleding stuk iets anders maken. Van oude stropdassen een nieuw kussensloop maken. Uiteindelijk zegt dit nog steeds niks. Ik wilde mensen aan het denken zetten.
Ik ben meer informatie gaan opzoeken en kwam er uiteindelijk achter dat bij het produceren van één jeans spijkerbroek 7.000 liter water wordt vervuild. Wat ik bizar veel vind. Dit wil ik visueel weergeven, zodat andere mensen kunnen zien hoeveel water het is. Hoe doe je dat?
Een stapel van 62 spijkerbroeken, ongeveer 120 centimeter hoog is twee maanden drink water voor alle HKU studenten. Echter, dit is een abstract begrip. Bijna niemand weet dat er 4000 leerlingen op de HKU zitten. Water heeft ook een inhoud. Zo is 10x10x10 cm 1 liter water. Dan staat een rechthoekig blok van 2.700x1.500x1.750 cm gelijk aan 7.000 liter water. Dat maakt indruk op je als je erin staat en je realiseert welk een hoeveelheid dit is.